Εκμέκ κανταΐφι με παγωτό & φράουλα! Από τον Βαγγέλη Μπακάλη σεφ του "Μπακλαβά Κολιονάσιος"



Παραδοσιακή απόλαυση… με στυλ!
Υλικά για το εκμέκ: 700 γρ. κανταΐφι, 350 γρ. καρύδι τριμμένο, 1 κουτ. Κανέλα, 50 γρ. βούτυρο γάλακτος

Υλικά για το σιρόπι: 500 γρ. νερό, 600 γρ. ζάχαρη, 300 γρ. γλυκόζη
Υλικά για την κρέμα πατισερί: 250 γρ. ζάχαρη, 1250 γρ. γάλα, 10 κρόκοι αυγών, 30 γρ. άμυλο
50 γρ. αλεύρι, 50 γρ. ρούμι, 100 γρ. σταφίδα σουλτανίνα, 20 γρ. μέλι (θυμαρίσιο Ηπείρου)

Υλικά για την σαντιγύ: 500 γρ. φυτική κρέμα γάλακτος, 500 γρ. ζωική κρέμα γάλακτος, 300 γρ. ζάχαρη. Υλικά για τη σάλτσα φράουλα: 200 γρ. φράουλες, 50 γρ. νερό, 100 γρ. ζάχαρη, 50 γρ. άμυλο

Εκτέλεση:
Για ταψί 30 Χ 30 εκ.
Βουτυρώνουμε ελαφρά το ταψί. Απλώνουμε 350 γρ. κανταΐφι στο ταψί. Ρίχνουμε το καρύδι από πάνω. Σκεπάζουμε με το υπόλοιπο κανταΐφι. Βουτυρώνουμε ελαφρά με πινέλο. Το βάζουμε για 20 ‘ στο φούρνο στους 180ο .
Το σιρόπι: Βράζουμε τα υλικά και μόλις πάρει βράση (5’) το σβήνουμε και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Σιροπιάζουμε το κανταΐφι.
Η κρέμα πατισερί: Μουλιάζουμε τις σταφίδες στο ρούμι με το μέλι. Ζεσταίνουμε το γάλα με τη ζάχαρη και ρίχνουμε σιγά – σιγά όλα τα υλικά, εκτός τις σταφίδες. Μόλις το μείγμα βράσει προσθέτουμε τις σταφίδες με το μέλι και το ρούμι. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει και την αδειάζουμε πάνω στο σιροπιασμένο εκμέκ.
Η σαντιγύ: Βάζουμε τα υλικά στο μίξερ και τα χτυπάμε μέχρι να φουσκώσουν. Απλώνουμε τη σαντιγύ από πάνω.
Η σάλτσα φράουλα: Αλέθουμε στο μπλέντερ τις φράουλες και βράζουμε τα υλικά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Την αφήνουμε να κρυώσει. Απλώνουμε τη σάλτσα φράουλα και προσθέτουμε τριμμένο καρύδι.
Γαρνίρουμε με τις φράουλες. Αν θέλουμε να δώσουμε μια πιο καλοκαιρινή αίσθηση, δεν φτιάχνουμε σάλτσα φράουλα, αλλά ψιλοκόβουμε τις φράουλες και τις τοποθετούμε επάνω στη σαντιγύ.
Στο σερβίρισμα εναλλακτικά προσθέτουμε και μία μπάλα παγωτό βανίλια.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις